Kalbimiz, organlarımız içerisinde en önemli role sahiptir. Bundan dolayı kalp sağlığı önemli bir faktördür. Kalp krizi bir çok ölümle sonuçlanan bir vaka olduğu için kalp krizine engel olan yiyecekler hakkında bilgili olmamız lazım.

1 – Sarımsak kalbin en sıkı dostudur.

sarimsak
sarimsak

Kan sulandırıcı tesiri de sarımsağı bütün bir kalp arkadaşı yapıyor. Sarımsağın yakın dostu soğan da aynı özellikleri taşıdığından kalp arkadaşı olma makamına o da ulaşıyor.

2 – Üzüm çekirdeği adeta iksir gibidir.

üzüm çekirdeği
üzüm çekirdeği

Güçlü antioksidan özellikleriyle öğrenilen üzüm çekirdeği, makûs kolesterolün eksilmesine katkıda bulunarak kalplerde kriz tehlikesini önlüyor.

3 – Yulaf kalbi korur.

Yulaf
Yulaf

Lifli yapısı ile kolesterolü sünger gibi emen yulaf da kötü kolesterolün ezeli düşmanıdır.

4 – Balık

Balık
Balık

Balıktaki yüksek Omega-3 yağ asidi, kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmayı önlüyor, damarlara elastiklik kazandırıp kan akışının düzelmesine dayanakçı oluyor. Ama anımsatmakta fayda var: Balığı fırında, buğulama ya da ızgara olarak pişirin, kızartmadan uzak durun derim.

5 – Bitter Çikolata

Bitter Çikolata
Bitter Çikolata

Kan tazyikine ve pıhtılaşmaya destek edebildiği için çikolatanızın bitter olması ve yüzde altmış kakao kapsaması gerekiyor. Sütlü çikolata? Ne yazık ki aynı işlevi görmüyor.

6 – Zeytinyağı

Zeytin Yağı
Zeytin Yağı

Günde 4 yemek kaşığı zeytinyağı içmek kalp krizini %40‘a indirir ve bu kanıtlanmıştır.

7 – Yeşil Yapraklı Yiyecekler

Yeşil Yapraklı Yiyecekler
Yeşil Yapraklı Yiyecekler

Her gün koca bir kâse salatayı sofralarınızdan noksan etmemenizin zorunlu nedeni de yeşil yapraklı sebzelerin yalnızca perhiz listelerinin baş tacı olmaları değil; kalbi de gözetmelerindendir.

8 – Kabuklu Kuruyemişler

Kabuklu Kuruyemişler
Kabuklu Kuruyemişler

Badem, ceviz, Antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler, televizyon karşısında, evde, işte her yerde yiyebileceğiniz kalp koruyan, stres azaltan yiyecekler.

9 – Avokado

Avokado
Avokado

Hâlen bir portakal ya da bir muz kadar konutlarımıza girmemiş olsa da, bedeli son senelerde daha da anlaşılan avokado iyi bir antioksidan ve potasyum zenginidir.

10 – Kuşkonmaz

Kuşkonmaz
Kuşkonmaz

Bedendeki hasarlı yağ hücrelerinin atılmasına ve kolesterolün düşmesine destekçi olan kuşkonmaz ile sıhhatli öğünler hazırlayabilirsiniz.